2.BÖLÜM
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Görev ve Sorumluluklar
Ä°lgili idarenin görev ve sorumlulukları
MADDE 4 – (1) Ä°lgili idare, Kanun ve ilgili mevzuat ile belirlenen görevlerini mevzuatta gösterilen süreler içinde tam ve zamanında yerine getirmek zorundadır.
(2) Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni belgesini düzenleyen ilgili idare görevlileri, görevlerinin gereÄŸi gibi yerine getirilmemesinden doÄŸan her türlü yapı kusurundan ve böylece meydana gelen zararlardan dolayı, tabi oldukları mevzuat çerçevesinde sorumludurlar.
(3) Yapı ruhsatı müracaatına esas olan ve ilgili yapı denetim kuruluÅŸunun uygun görüÅŸ verdiÄŸi belgeler incelenerek, eksiklik veya yanlışlık bulunmuyor ise yapı ruhsatı düzenlenir.
(4) Yapı ruhsatının “vizeler” bölümüne yapı denetim kuruluÅŸunun denetçilerinin imzaları alındıktan sonra ilgili bölüm idarece onaylanır, bunun dışında, ilgili idarece hiçbir ÅŸekilde “vize” veya vize anlamına gelecek bir uygulamada bulunulamaz.
(5) Yapıda tespit edilen eksiklikler veya o yapıdan sorumlu bulunan denetçi mimar ve mühendis, kontrol veya yardımcı kontrol elemanlarının görevinden ayrılması gibi nedenlerle, yapı denetim kuruluÅŸunun talebi üzerine ilgili idarece inÅŸaat durdurulur. Faaliyeti durdurulmuÅŸ inÅŸaatta eksikliklerin giderilmesi durumunda, inÅŸaatın devamına izin verilir.
(6) Ä°nÅŸaatın tamamlanmasını müteakiben tanzim edilen iÅŸ bitirme tutanağı ilgili idarece incelenerek, on beÅŸ iÅŸ günü içinde onaylanır veya var ise eksikliklerinin neler olduÄŸu belirtilerek, giderilmesinin gerektiÄŸi yazılı olarak bildirilir.
Yapı denetim kuruluÅŸunun görev ve sorumlulukları
MADDE 5 – (1) Yapı denetim kuruluÅŸu, Kanunun 2’nci maddesinde belirtilen görevleri, Kanun ile belirlenmiÅŸ süreler içinde, imar planına, fen, sanat ve saÄŸlık kurallarına, standartlara, yürürlükteki mevzuata ve mesleki ahlak kurallarına uygun ve tam olarak yerine getirmek zorundadır.
(2) Yapı denetim kuruluşu proje denetimi safhasında;
a) Yapının inÅŸa edileceÄŸi parseli ilgilendiren imar durumu belgesi, aplikasyon krokisi, tapu kaydı örneÄŸi, zemin etüdü raporu ile gerekli diÄŸer belgelerin mevzuata uygun olup olmadığını kontrol ederek kopyalarını dosyasında muhafaza eder.
b) Proje ve uygulama denetçisi mimar ve mühendisler aracılığıyla, proje müelliflerince hazırlanan uygulama projelerinin ve hesaplarının, mühendislik ve mimarlık proje düzenleme esasları, imar planı, ilgili idarenin imar yönetmelikleri ile yürürlükte bulunan diÄŸer yönetmelik, genelge, ÅŸartname ve standartlara uygunluÄŸunu kontrol eder, proje müelliflerinin sicil durum belgesinin olup olmadığını denetler ve sicil durum belgesi olmayan müellifin durumunu ilgili meslek odasına bildirir.
c) Zemin ve temel etüdü raporunun hazırlanmasına iliÅŸkin esaslara uygun olarak bir zemin etüdü raporunun olup olmadığını tespit ederek onaylar. Raporun uygunluÄŸunu onaylamak için, bünyesinde konu ile ilgili yeterli teknik eleman bulunmadığı hâllerde hizmet satın alabilir.
ç) Ek-3’te gösterilen form-1’e uygun proje kontrol formunu esas alarak incelediÄŸi projelerde tespit edilen hata, eksiklik ve yetersizliklerin giderilmesini saÄŸlar.
d) Ä°ncelenen projeler, uygun görülmesi hâlinde, yapı denetim kuruluÅŸu adına ilgili denetçi mimar ve denetçi mühendisler tarafından imzalanır ve kuruluÅŸ tarafından tasdik edilir.
(3) Yapı denetim kuruluşu yapı ruhsatı alınması safhasında;
a) Denetimini üstleneceÄŸi yapı ile alâkalı bilgileri ek-4’te gösterilen form-2’ye uygun ÅŸekilde düzenleyip Bakanlığa bildirir.
b) Yapı denetimi izin belgesinin noterlikçe tasdikli sureti ile Bakanlıkça onaylanmış yapıya iliÅŸkin bilgi formunun aslını, yapının denetimini üstlendiÄŸi konusunda ek-5’te gösterilen form-3’e uygun taahhütnameyi, yapı denetim kuruluÅŸunun yapı sahibi ile imzaladığı ek-6’da gösterilen form-4’e uygun sözleÅŸmeyi ve projelerdeki eksikliklerin giderildiÄŸini gösterir proje kontrol formunu ilgili idareye verir.
c) Projelerin ilgili idarece onaylanmasından sonra, yapı ruhsatının yapı denetim kuruluÅŸu ile ilgili bölümünün, kuruluÅŸu temsilen, ortakları veya kuruluÅŸça yetkili kılınmış inÅŸaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi veya mimar olan personeli tarafından imzalanmasını saÄŸlar.
(4) Yapı denetim kuruluşu yapım safhasında;
a) Ek-7’de gösterilen form-5’e uygun iÅŸyeri teslim tutanağını, yapı sahibi ve yapı müteahhidi veya yapı müteahhidi adına ÅŸantiye ÅŸefi ile birlikte imzalayarak üç iÅŸ günü içerisinde ilgili idarenin onayına sunar.
b) Bünyesinde konu ile ilgili teknik eleman bulunmayan hâllerde, hizmet satın almak suretiyle teknik eleman görevlendirerek, arsanın köÅŸe noktalarının ilgili idare nezaretinde tespit ettirilmesini ve yapının, vaziyet planına uygun biçimde arsaya aplike edilmesini saÄŸlar.
c) Denetimini üstlendiÄŸi iÅŸin projesine göre gerekli olan yapım tekniklerini göz önüne alarak, iÅŸin gerektirdiÄŸi malzeme ve bu malzeme ile ilgili imalatın, Bakanlıkça izin belgesi verilen özel veya kamu kuruluÅŸlarına ait laboratuvarlarda muayene ve deneylerini yaptırarak, sonuçların standart ve ÅŸartnamelere uygun olup olmadığını kontrol eder.
ç) Beton kalıbı, demir teçhizatı ve gerekli diÄŸer tesisatı kontrol ederek ek-8’de gösterilen form-6’ya uygun tutanak tanzim edilmeden beton dökümüne izin vermez. Beton, uygulama denetçisi inÅŸaat mühendisi veya kontrol elemanı inÅŸaat mühendisi veya yardımcı kontrol elemanı nezaretinde dökülür. Beton numuneleri, döküm yerinde yapı denetim elemanlarının huzurunda, deneyi yapacak laboratuvarın teknik elemanlarınca ilgili standartlara uygun olarak alınır. Alınan numuneler üzerinde ÅŸantiyede yapılacak deneylerin sonucunun olumlu olması hâlinde beton dökümüne izin verir. Alınan diÄŸer numuneler deneyi yapacak laboratuvara, bu laboratuvarın teknik elemanı marifetiyle iletilir. Beton dökümünü müteakiben ek-9’da gösterilen form-7’ye uygun tutanak tanzim edilir.
d) (c) ve (ç) bentlerinde sayılan muayene ve deney sonuçları, ilgili standartların ve ÅŸartnamelerin öngördüÄŸü deÄŸerlerde ise bu sonuçlara iliÅŸkin raporları, o imalatı içeren hakediÅŸ ekinde ilgili idareye verir. Aksi hâlde, bu raporları laboratuvarda düzenlenme tarihinden itibaren üç iÅŸ günü içinde ilgili idareye vererek, hatalı imalatlar uygun hale getirilinceye kadar yapıdaki imalatın durdurulmasını saÄŸlar.
e) Yapılan her imalatın proje eki mahal listesine uygunluÄŸunu ve yapı sahibi ile yapı müteahhidi arasında akdedilen sözleÅŸmede belirtilen niteliklerde yapılıp yapılmadığını denetler.
f) Yazılı ihtarına raÄŸmen ruhsata ve eklerine aykırı iÅŸ yapan iÅŸçi ve ustanın durumunu tespit eder ve yapı müteahhidine bildirir. Bu durum devam ettiÄŸi takdirde, ilgili idareye yazılı olarak bildirimde bulunur.
g) Yapının elektrik aboneliÄŸi sırasında düzenlenecek belgeleri, denetçi elektrik mühendislerine kontrol ettirir.
ÄŸ) Åžantiyede yapılan denetim sonuçlarının iÅŸlendiÄŸi ve ÅŸantiye ÅŸefi tarafından ÅŸantiyede muhafaza edilen, ek-10’da gösterilen form-8’e uygun yapı denetleme defterini takip eder.
h) Yapım işlerinde kullanılacak malzemelerin ilgili teknik şartnamelere ve standartlara aykırı oldukları belirlendiğinde, bunların imalatta kullanılmasına izin vermez ve bu durumu bir rapor ile ilgili idareye ve malzeme denetimi ile ilgili kuruluşlara bildirir.
ı) Ä°nÅŸaat alanında iÅŸçi saÄŸlığı ve iÅŸ güvenliÄŸi ile çevre saÄŸlığı ve güvenliÄŸinin korunması için gereken tedbirlerin alınıp alınmadığını kontrol eder.
i) Bünyesinde görevli denetçi mimar ve mühendisler ile kontrol ve yardımcı kontrol elemanlarının Bakanlıkça düzenlenen meslek içi eÄŸitime katılmalarını saÄŸlar.
j) Her yılın sonu itibarı ile yapı sahibi ve yapı müteahhidi veya yapı müteahhidi adına ÅŸantiye ÅŸefi ile birlikte yapının fiziki durumunu belirleyen seviye tespit tutanağını tanzim ederek bir suretini ilgili idareye verir. Yıl sonu seviye tespitinde ihtilaf olduÄŸu takdirde ilgili idareden seviye tespitinin yapılmasını ister.
k) Ruhsata bağlanmış olmak kaydı ile, yapı sahibinin isteğine bağlı ilave işlerin projelerini ve yapımını denetler.
l) Yukarıda açıklanan görevlerin yapılması sırasında ruhsata ve eklerine aykırı imalat belirlendiÄŸinde, yapının o anki durumunu fotoÄŸrafla tespit eder, ilgili idareye de dağıtımı yapılan bir yazı ile yapının müteahhidini iadeli taahhütlü posta yoluyla yazılı olarak uyarır ve aykırılığın giderilmesi için süre verir. Bu süre zarfında yapı müteahhidine bildirilen eksikliklerin giderilmemesi durumunda, süre bitimini takip eden üç iÅŸ günü içinde iadeli taahhütlü posta yoluyla ilgili idareye bildirimde bulunur.
m) Denetim iÅŸlerine ait hakediÅŸlerin tahakkuka baÄŸlandığı tarihte düzenlenecek olan faturanın bir örneÄŸini ilgili idareye verir.
n) Yapım iÅŸinin devamı sırasında kayıt altına alınmasında yarar görülen hususlar için ek tutanaklar tanzim ederek imalatın denetimini ve gözetimini saÄŸlar.
o) Tanzim edilen tutanakları, imalat veya malzemede herhangi bir eksiklik veya kusur bulunmadığı takdirde, hakediÅŸ ekinde ilgili idareye sunar. Aksi hâlde, maddenin (l) bendi hükümleri uygulanır.
ö) Yapının ruhsata ve eklerine uygun olarak kısmen veya tamamen bitirildiÄŸini belirten, ek-11’de gösterilen form-9’a uygun iÅŸ bitirme tutanağını düzenler ve onaylanmak üzere ilgili idareye verir.
p) Yapı kullanma izninin alınmasını müteakiben, ilgili idare tarafından istenilen yapı denetimine ait diÄŸer bilgi ve belgeleri ilgili idareye verir.
Denetçi, kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elemanının görev ve sorumlulukları
MADDE 6 – (1) Proje ve uygulama denetçisi mimar ve mühendisler tarafından, proje müelliflerince hazırlanan projelerin ihtisas alanlarındaki mevzuata uygunluÄŸu, detay ve hesapların doÄŸruluÄŸu, ek-3’te gösterilen form-1 ile belirlenmiÅŸ asgari kriterlere uygunluÄŸu ve proje müelliflerinin sicil durum belgelerinin varlığı denetlenir. Var ise, eksiklik ve hataların giderilmesi saÄŸlanır. EksikliÄŸi ve hatası bulunmayan projeler, ilgili denetçi mimar ve denetçi mühendis tarafından onaylanır.
(2) Yapı ruhsatının alınmasını müteakiben, yapı denetim kuruluÅŸunun ilgili denetçileri, yapı sahibi, yapı müteahhidi veya yapı müteahhidi adına ÅŸantiye ÅŸefi tarafından iÅŸyeri teslim tutanağı tanzim edilerek ilgili idarenin onayına sunulur.
(3) Ä°ÅŸyeri teslimi yapıldıktan sonra, ihtisas alanlarına göre ilgili denetçiler, kontrol elemanları ve var ise yardımcı kontrol elemanları tarafından, temel bölümünün inÅŸası sırasında gerekli denetim ve gözetimler yapılır; temel kalıp ve donatı imalatı kontrol tutanağı, temel topraklaması kontrol tutanağı ve temel beton döküm tutanağı tanzim edilerek, yapılan iÅŸlemlerin uygunluÄŸu onaylanır.
(4) Yapının taşıyıcı sistem bölümünün imalatı sırasında, beton kalıbı, demir teçhizatı ve gerekli diÄŸer tesisat kontrol edildikten sonra ek-8’de gösterilen form-6’ya uygun tutanak tanzim edilir. Uygulama denetçisi inÅŸaat mühendisi veya kontrol elemanı inÅŸaat mühendisi veya var ise yardımcı kontrol elemanı gözetiminde beton dökümüne izin verilir. Beton dökümünü müteakiben, ek-9’da gösterilen form-7’ye uygun tutanak tanzim edilir. Yapıda gerçekleÅŸtirilecek her bir beton döküm iÅŸi için bu tutanaklar ayrı ayrı hazırlanır.
(5) Yapının çatı örtüsü, dolgu duvarları, kapı ve pencere kasaları ile tesisatlara ait imalatların tamamlanıp sıvaya hazır hâle gelmesi ve iÅŸ bitimine kadar olan son bölümünde ise bodrum, zemin, asma, normal kat ve çatı katlarının dış duvarları ve iç duvarları kontrol tutanakları, elektrik tesisatı duvar boruları kontrol tutanağı, elektrik kablo çekimi ve tali pano kontrol tutanağı, çatı konstrüksiyonu, ısı yalıtımı, su yalıtımı ve çatı örtüsü kontrol tutanağı, temiz su boru tesisatı hidrolik basınç testi kontrol tutanağı, pis su boru tesisatı sızdırmazlık testi kontrol tutanağı, yapının sıvaya hazır duruma geldiÄŸini belirten tutanak, elektrik ana pano kontrol tutanağı ve mekanik tesisat montaj tutanağı tanzim edilir.
(6) Maddede sayılan iÅŸlemler, ihtisas konusuna göre ilgili denetçi, kontrol ve var ise yardımcı kontrol elemanlarının denetiminde sürdürülür.
Proje müellifinin görev ve sorumlulukları
MADDE 7 – (1) Proje müellifi, yapı ruhsatına esas olan uygulama projelerini ve zemin etüdü raporları da dâhil olmak üzere her türlü etüde dayalı çalışmaları mevzuatına uygun olarak yapmak ya da yaptırmak ve incelenmek üzere sicil durum belgesi ile birlikte yapı denetim kuruluÅŸuna vermek ile görevlidir.
(2) Ruhsat eki projelerin birbiri ile uyumlu olması ÅŸarttır. Birbiri ile uyumlu olmayan projelerden doÄŸan sorumluluk, öncelikle proje müelliflerine ait olmak üzere, sırası ile yapı denetim kuruluÅŸuna, proje ve uygulama denetçisi mimar ve mühendislere ve ilgili idareye aittir.
(3) Ä°lgili meslek odasına üye olmayan veya sicil durum belgesi bulunmayan proje müellifinin projesi, yapı denetim kuruluÅŸunca incelenmez, durum ilgili meslek odasına bildirilir.
Yapı sahibinin görev ve sorumlulukları
MADDE 8 – (1) Yapı sahibi, yapı denetimi hizmet sözleÅŸmesini bizzat veya hukuken temsile yetkili vekili aracılığı ile imzalamak zorundadır.
(2) Yapı sahibinin aynı zamanda yapı denetim kuruluÅŸunun denetçisi olduÄŸu hâllerde, yapı sahibi olan denetçiye görev verilmemek kaydı ile, mensubu olduÄŸu yapı denetim kuruluÅŸunca iÅŸin denetiminin üstlenilmesi mümkündür.
(3) Yapı sahibi, yapı denetimi hizmet bedeli taksitlerini zamanında ödemek ile yükümlüdür.
(4) Yapı sahibi projede, mahal listesinde, metrajda ve yapı yaklaşık maliyetinde bulunmayan herhangi bir imalatı, ruhsata baÄŸlanmadığı müddetçe yapı müteahhidinden ve yapı denetim kuruluÅŸundan isteyemez ve bu gibi istekler yerine getirilemez.
(5) Tamamlanan yapı, yapı kullanma izni belgesi düzenlenmeksizin kullanıma açılamaz.
(6) Yapı kullanma izni belgesi alınmış bir yapıda, ruhsat düzenlenmeksizin deÄŸiÅŸiklik yapılamaz. Ä°ÅŸin fiziki olarak bittiÄŸini gösteren iÅŸ bitirme tutanağının ilgili idarece onaylanmasından sonra yapılacak olan deÄŸiÅŸikliklerden yapı sahibi sorumludur.
Yapı müteahhidi ile ÅŸantiye ÅŸefinin görev ve sorumlulukları
MADDE 9 – (1) Gerçek kiÅŸiler ve kooperatifler de dâhil olmak üzere, tüzel kiÅŸiler tarafından yaptırılan her türlü yapı inÅŸası iÅŸinin bir yapı müteahhidi tarafından üstlenilmesi mecburidir. Yapı müteahhidi, ÅŸahsen sahip olduÄŸu teknik ve mali kaynakları kullanarak veya taÅŸeron marifetiyle yapım iÅŸini ticari maksatla üstlenen, yapının plana ve mevzuata, fen, sanat ve saÄŸlık kurallarına, ruhsata ve eki projelere uygun olarak ve bünyesindeki mimar ve mühendisler ile diÄŸer uzmanların gözetimi altında inÅŸa edileceÄŸini yapı sahibine ve ilgili idareye taahhüt eden gerçek veya tüzel kiÅŸidir.
(2) Yapım iÅŸleri yürütülen ÅŸantiyede, mühendis, mimar, teknik öÄŸretmen veya tekniker diplomasına sahip olmak üzere bir ÅŸantiye ÅŸefinin bulundurulması mecburidir. Yapı müteahhidi, inÅŸaatta görevlendireceÄŸi ÅŸantiye ÅŸefi ile asgari hüküm ve ÅŸartları ek-12’de gösterilen form-10’da belirlenmiÅŸ sözleÅŸmeyi imzalar. Bu sözleÅŸmenin bir sureti yapı denetim kuruluÅŸuna verilir. Mühendis, mimar, teknik öÄŸretmen veya tekniker diplomasına sahip olan yapı müteahhidinin ÅŸantiye ÅŸefliÄŸini üstlenmesi hâlinde, ÅŸantiye ÅŸefliÄŸi için sözleÅŸme akdedilmesi ÅŸartı aranmaz. Yapı sahibi ile yapılan sözleÅŸmede bu husus belirtilir.
(3) Åžantiye ÅŸefi; yapıyı ilgili mevzuat hükümlerine, ruhsata ve eki projelere, denetçi mimar ve mühendis ile kontrol ve yardımcı kontrol elemanlarının talimatlarına uygun olarak inÅŸa ettirmek, yapı denetimi sırasında bizzat hazır bulunarak, denetimin uygun ÅŸartlar altında yapılmasını saÄŸlamak, ek-10’da gösterilen form-8’e uygun yapı denetleme defterini ÅŸantiyede muhafaza etmek, bu defterin ilgili bölümünü ve yapı denetim kuruluÅŸunca düzenlenen diÄŸer tutanak ile belgeleri imzalamakla yükümlüdür.
(4) Åžantiye ÅŸefinin herhangi bir sebepten dolayı yapı ile iliÅŸiÄŸinin kesilmesi hâlinde, bu durum yapı müteahhidi tarafından, en geç üç iÅŸ günü içinde yapı denetim kuruluÅŸuna bildirilir. Bunun üzerine yapı denetim kuruluÅŸu ve yapı müteahhidi tarafından seviye tespit tutanağı düzenlenerek ilgili idareye ibraz edilir. Yeni bir ÅŸantiye ÅŸefi görevlendirilinceye kadar, yapı müteahhidi tarafından inÅŸai faaliyet durdurulur.
(5) Yapı müteahhidi ve onu temsilen görevlendirilen ÅŸantiye ÅŸefi, yapım iÅŸlerindeki kusurlardan dolayı müteselsilen sorumludur.
(6) Yapı müteahhidi veya onu temsilen görevlendirilen ÅŸantiye ÅŸefi, inÅŸaatta herhangi bir imalata baÅŸlamadan en az bir gün önce, yapılacak imalatı yapı denetim kuruluÅŸuna haber vermek zorundadır. Aksi takdirde, iÅŸin denetimsiz ilerlemesinden doÄŸabilecek her türlü sorumluluk yapı müteahhidine ve onu temsilen görevlendirilen ÅŸantiye ÅŸefine aittir.
DiÄŸer Mevzuatlar
4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu
3194 Sayılı İmar Kanunu
Yapı Denetimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmas
Çevre Kanunu
YAPI DENETİMİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 1. BÖLÜM
2.BÖLÜM
3.BÖLÜM
4.BÖLÜM
5.BÖLÜM
6.BÖLÜM
7.BÖLÜM
8.BÖLÜM
Zemin ve Temel Etüdü Raporunun Hazırlanmasına Ä°liÅ
Ä°letiÅŸim Bilgileri
- 0272 214 2039
- 0533 610 8406
- info@sineda.com.tr