5.BÖLÜM
BEŞİNCÄ° BÖLÜM
Yapı Denetimi Hizmet SözleÅŸmesi ile Ä°lgili Esaslar
Yapı denetimi hizmet sözleÅŸmesi
MADDE 21 – (1) Kanun kapsamına giren yapıların sahipleri, yapının uygulama projeleri bitirildikten sonra bir yapı denetim kuruluÅŸu ile ek-6’da gösterilen form-4’e uygun bir hizmet sözleÅŸmesi akdederek, bir suretini ruhsat iÅŸlemlerini baÅŸlatmak üzere ek-5’de gösterilen form-3’e uygun taahhütname ekinde ilgili idareye sunar.
(2) Ä°lgili idareler, sözleÅŸmelerde tarafların imzalarını aramak zorunda olup, imzaları tamam olmayan sözleÅŸmelere göre ruhsat baÅŸvurusunda bulunulmasına müsaade etmez.
SözleÅŸme süresi
MADDE 22 – (1) Yapı denetimi hizmetinin süresi, sözleÅŸmenin imzalandığı tarihten denetlenen yapı için yapı kullanma izninin alındığı tarihe kadar geçen süredir. Bu süre, yapı sahibi ile yapı müteahhidi arasında akdedilen yapım sözleÅŸmesinin süresinden az olamaz.
SözleÅŸmenin sona ermesine iliÅŸkin esaslar
MADDE 23 – (1) Yapı ruhsatı alındıktan sonra iki yıl içinde inÅŸaata baÅŸlanmadığı veya baÅŸlandığı halde, baÅŸlama müddeti ile birlikte beÅŸ yıl içinde yapı bitirilemediÄŸi ve bu süre içerisinde ruhsat yenilenmediÄŸi takdirde, yapı sahibi ile yapı denetim kuruluÅŸu arasında akdedilen sözleÅŸme baÅŸkaca bir bildirime gerek kalmaksızın kendiliÄŸinden sona erer. Bu durumdaki iÅŸler için ilgili idare tarafından onaylanmış seviye tespiti Yapı Denetim Komisyonuna gönderilir. Söz konusu iÅŸin inÅŸaat alanı, yapı denetim kuruluÅŸu ile birlikte, denetçi mimar ve mühendisleri ile kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elemanlarının sorumluluÄŸu altında bulunan inÅŸaat alanından minha edilir. Yapı sahibi, önceki yapı denetim kuruluÅŸu ile yeniden sözleÅŸme akdederek iÅŸe devam edebileceÄŸi gibi, baÅŸka bir yapı denetim kuruluÅŸu ile de sözleÅŸme akdedip iÅŸe devam edebilir.
(2) Yapı denetim kuruluÅŸunca, iÅŸ bitirme tutanağının ilgili idareye verilmesini müteakiben, ilgili idare tarafından yapı, ruhsat ve ekleri açısından kontrol edilerek en geç on beÅŸ iÅŸ günü içinde iÅŸ bitirme tutanağı onaylanır. Aksi takdirde, durum, ilgili idarece gerekçeli ve yazılı olarak yapı denetim kuruluÅŸuna bildirilir.
(3) Yapının ilgili mevzuata uygun ÅŸekilde kısmen veya tamamen bitirildiÄŸine dair iÅŸ bitirme tutanağının tanzim edilmesi ve ilgili idarece bu tutanağın onaylanmasını müteakiben, söz konusu yapının inÅŸaat alanı, yapı denetim kuruluÅŸu ile birlikte, denetçi mimar ve mühendisleri ile kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elemanlarının sorumluluÄŸu altında bulunan inÅŸaat alanından minha edilir.
(4) Yapı kullanma izni belgesi tanzim edilmesi safhasında, yapı denetim kuruluÅŸu tarafından hazırlanan iÅŸ bitirme tutanağının ilgili idarece onaylanmış olması durumunda, yapı denetim kuruluÅŸunun yapı kullanma izni belgesini ayrıca imzalaması ÅŸartı aranmaz, ancak kuruluÅŸ, yapı kullanma izni belgesinden doÄŸan her türlü sorumluluÄŸu kabul etmiÅŸ sayılır. Yapı kullanma izni belgesi tanzim edildiÄŸinde ilgili idarece kuruluÅŸa bilgi verilir.
(5) Yapı denetim hizmet sözleÅŸmesinin, tek taraflı olarak feshi veya yapı sahibi ve yapı denetim kuruluÅŸunun karşılıklı anlaÅŸmasıyla feshi durumunda, fesih iÅŸlemi, noter ihbarnamesi ile karşı tarafa, ilgili idareye, ilgili Bayındırlık ve Ä°skân MüdürlüÄŸüne dağıtımlı olarak bildirilmek suretiyle yapılır.
(6) Fesih iÅŸlemi sonrasında yapı sahibi, yapı denetim kuruluÅŸu ve yapı müteahhidi tarafından ek-22’de gösterilen form-20’ye uygun seviye tespit tutanağı tanzim edilir ve ilgili idarenin onayına sunulur.
(7) Fesih sonrasında, ilgili idarece yapı tatil tutanağı tanzim edilerek, yapı ile ilgili her türlü belge (yapıya iliÅŸkin bilgi formu, ruhsat, hakediÅŸ raporu, fesihle ilgili yazışmalar, seviye tespit tutanağı ve yapı tatil tutanağının tasdikli suretleri) bir görüÅŸ yazısı ekinde il Bayındırlık ve Ä°skân MüdürlüÄŸüne gönderilir.
(8) Yapı denetimi hizmet sözleÅŸmesi feshedilen yapıyla ilgili olarak Ä°l Bayındırlık ve Ä°skân MüdürlüÄŸünce yerinde inceleme yapılır ve ilgili idareden alınan görüÅŸ ve belgeler ışığında, yapı denetim kuruluÅŸunun görev ve sorumlulukları ile yapının ruhsata ve eklerine uygunluÄŸu açısından durumu deÄŸerlendiren bir rapor hazırlanarak, tarafların kusur ve sorumluluÄŸu tespit edilen durumlarda bu rapor Yapı Denetim Komisyonuna gönderilir.
(9) Denetim faaliyeti geçici olarak durdurulan veya izin belgesi iptal edilen yapı denetim kuruluÅŸunun denetim sorumluluÄŸu altında olan yapım iÅŸleri tamamlanmış yapılar için ilgili idarelerce yapı tatil tutanağı tanzim edilmez. Yapılacak herhangi bir inÅŸai faaliyeti kalmayan ve yapı kullanma izni belgesi için müracaatta bulunan yapı sahiplerinin yeni bir yapı denetim kuruluÅŸu ile sözleÅŸme akdetmesine gerek olmaksızın, bu durumdaki yapı denetim kuruluÅŸunca, yapının ruhsata ve eki projesine uygun olarak tamamen bitirilmiÅŸ olduÄŸuna dair rapor tanzim edilerek, ilgili idareye verilir. Ä°ÅŸ bitirme tutanağı veya yapı kullanma izni belgesi bu kuruluÅŸça imzalanır.
(10) Denetim faaliyeti geçici olarak durdurulan veya izin belgesi iptal edilen yapı denetim kuruluÅŸunun denetim sorumluluÄŸu altında olup inÅŸai faaliyeti devam eden veya yapı denetimi hizmet sözleÅŸmesi fesih edilen iÅŸler için yapı sahibi tarafından yeni bir yapı denetim kuruluÅŸu ile sözleÅŸme akdedilir. Yeni bir yapı denetim kuruluÅŸu görevlendirilmeksizin yapının devamına hiçbir surette izin verilmez. Ä°lgili idarece, ilk ruhsat numarası yazılmak kaydıyla yeni bir yapı ruhsatı tanzim edilir. Bu ruhsatın ilgili bölümü yeni yapı denetim kuruluÅŸunca imzalanır ve ek-22’de gösterilen form-20’ye uygun seviye tespit tutanağı tanzim edilerek yeni ruhsat ekine konulur.
(11) Denetim faaliyetinin geçici olarak durdurulmasına veya izin belgesinin iptaline sebep olan iÅŸler için, herhangi bir inÅŸai faaliyeti kalmamış olsa dahi, geri kalan iÅŸ ve iÅŸlemler tamamlanmak üzere yapı sahibinin bir baÅŸka yapı denetim kuruluÅŸu ile hizmet sözleÅŸmesi imzalaması ÅŸarttır.
(12) Yapının denetim sorumluluÄŸunu üstlenen yeni yapı denetim kuruluÅŸu, görevi üstlendiÄŸi tarihten önce yapılan bütün iÅŸ ve iÅŸlemlerin denetiminin Kanuna ve YönetmeliÄŸe uygun ÅŸekilde tamamlanmasından dolayı görevi bırakan yapı denetim kuruluÅŸu ile birlikte müteselsilen sorumludur.
(13) Yeni görevlendirilen yapı denetim kuruluÅŸu, denetimi üstlenilen yapının imar planına, mevzuata, ruhsata ve eklerine, standartlara, teknik ÅŸartnamelere uygun olarak yapılıp yapılmadığına iliÅŸkin yapı güvenliÄŸi raporu tanzim eder. Bu rapor, ilgili idaresince incelenerek onaylanır.
İnşaatın devri veya satılması
MADDE 24 – (1) Yapının tamamlanmadan önce baÅŸkasına devri suretiyle yapı sahibinin deÄŸiÅŸmesi hâlinde, yapı denetim kuruluÅŸunca ek-20’de gösterilen form-18’e uygun seviye tespit tutanağı tanzim edilerek, durum en geç üç iÅŸ günü içinde ilgili idareye ve ilgili Bayındırlık ve Ä°skân MüdürlüÄŸüne bildirilir ve ilgili idarece yapı tatil tutanağı düzenlenerek yapım faaliyeti durdurulur. Yapının yeni sahibi tarafından YönetmeliÄŸe uygun olarak bir yapı denetim kuruluÅŸu ile hizmet sözleÅŸmesi akdedilmedikçe inÅŸaatın devamına izin verilmez.
DiÄŸer Mevzuatlar
4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu
3194 Sayılı İmar Kanunu
Yapı Denetimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmas
Çevre Kanunu
YAPI DENETİMİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 1. BÖLÜM
2.BÖLÜM
3.BÖLÜM
4.BÖLÜM
5.BÖLÜM
6.BÖLÜM
7.BÖLÜM
8.BÖLÜM
Zemin ve Temel Etüdü Raporunun Hazırlanmasına Ä°liÅ
Ä°letiÅŸim Bilgileri
- 0272 214 2039
- 0533 610 8406
- info@sineda.com.tr