3.BÖLÜM
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yapı Denetim KuruluÅŸlarının ve Laboratuvarların Çalışma Usul ve Esasları
Yapı denetim kuruluşunda ortaklık durumu
MADDE 10 – (1) Yapı denetim kuruluÅŸuna ortak olabilmek için mimarlık, inÅŸaat mühendisliÄŸi, makine mühendisliÄŸi veya elektrik mühendisliÄŸi diplomasına sahip olmak ÅŸartı aranır.
(2) Yapı denetim kuruluÅŸu, kuruluÅŸun hisselerinin devri ile tebligat adresi ve benzeri bilgilerin deÄŸiÅŸmesi hâlinde, bu deÄŸiÅŸikliklere dair bilgileri en geç bir ay içerisinde yazılı olarak Yapı Denetim Komisyonuna bildirmek zorundadır.
(3) Vefat dışındaki herhangi bir sebepten dolayı ortaklar arasında hisse devrine gidildiÄŸinde, bu durumu gösteren belgeler ile müracaat edilmesi hâlinde, ayrılan ortağın kuruluÅŸ ile iliÅŸiÄŸi kesilir. Yeni ortağın Kanunda ve Yönetmelikte belirtilen ortaklık ÅŸartlarını haiz olduÄŸunu gösterir belge kuruluÅŸça sunulmadan, kuruluÅŸun faaliyetine izin verilmez.
(4) Ortaklardan herhangi biri vefat ettiÄŸinde, vefat eden ortağın hissesi kanuni vârislerine intikal eder ve vârisler sermaye ortağı olarak kalabilirler. Ancak, vârisler mimar veya mühendis deÄŸil ise hiçbir ÅŸekilde kuruluÅŸta yönetici olamazlar ve kuruluÅŸ hisselerini yapı denetim kuruluÅŸuna ortak olma ÅŸartlarını haiz olmayan kiÅŸilere devredemezler. Mühendis veya mimar olmayan vârisler, istedikleri takdirde kendilerini kuruluÅŸta temsil etmek üzere, yapı denetim kuruluÅŸu ortağı olma ÅŸartlarını haiz bir mühendis veya mimar ile sözleÅŸme imzalar ve bu durumu Yapı Denetim Komisyonuna bildirir.
(5) Geçici faaliyet durdurma cezası almış olan kuruluÅŸ ortaklarınca bu süre zarfında gerçekleÅŸtirilen hisse devri iÅŸlemleri, geçici faaliyet durdurma cezası bitinceye kadar Yapı Denetim Komisyonunca iÅŸleme konulmaz.
Yapı denetim kuruluşunun yetki sınırı
MADDE 11 – (1) Yapı denetim kuruluÅŸunun denetleyebileceÄŸi toplam yapı inÅŸaat alanı 360.000 m2’yi geçemez. Aynı alanda ve aynı proje dahilinde olmak ÅŸartı ile kuruluÅŸ ve denetçileri için toplam yapı inÅŸaat alanı sınırı aranmaz. Yapı denetim kuruluÅŸunun üzerinde bulunan iÅŸlerin toplamı denetleme yetki sınırını aÅŸmamış ise, alınmak istenen yeni bir iÅŸin son iÅŸ olması kaydıyla, toplam yapı inÅŸaat alanı sınırı kuruluÅŸ ve denetçileri için aşılabilir.
Yapı denetim kuruluşuna izin belgesi verilmesi
MADDE 12 – (1) Yapı denetim kuruluÅŸuna izin belgesi alabilmek için, kuruluÅŸun ortakları tarafından, kuruluÅŸun faaliyette bulunacağı ili belirten dilekçe ile Bakanlığa müracaat edilir. Dilekçeye aÅŸağıdaki belgeler eklenir:
a) KuruluÅŸun ödenmiÅŸ sermayesinin nama yazılı hisselerinin tamamının mimar veya inÅŸaat, makine ve elektrik mühendislerine ait ve sadece yapı denetiminin faaliyet konusu olarak seçilmiÅŸ olduÄŸunu gösteren ticaret sicil gazetesi,
b) Ticaret veya sanayi odasına kayıt belgesi,
c) KuruluÅŸ ortaklarının diploma veya yerine geçen belgelerinin asılları veya aslına uygun olarak noterlikçe tasdiklenmiÅŸ örnekleri, ek-13’deki form-11’e uygun taahhütnameleri, odaya kayıt belgeleri, adlî sicil belgeleri, noterlikçe tasdikli imza sirküleri, vukuatlı nüfus kaydı örneÄŸi ve ikametgâh ilmühaberleri,
ç) KuruluÅŸta asgari istihdam edilmesi gereken;
1) Bir proje ve uygulama denetçisi mimarın,
2) Bir proje ve uygulama denetçisi inÅŸaat mühendisinin,
3) Bir uygulama denetçisi inÅŸaat mühendisinin,
4) Bir proje ve uygulama denetçisi makine mühendisinin,
5) Bir proje ve uygulama denetçisi elektrik mühendisinin
denetim sorumluluÄŸu üstleneceÄŸine dair ek-14’deki form-12’ye uygun taahhütnameleri, denetçi belgeleri, noterlikçe tasdikli imza beyanları, vukuatlı nüfus kaydı örnekleri ve ikametgâh ilmühaberleri.
(2) Teslim edilen belgelerin uygun görülmesi hâlinde, Yapı Denetim Komisyonunca ek-15’de gösterilen form-13’e uygun yapı denetim izin belgesi tanzim edilir. Verilen izin belgesi üç yıl için geçerlidir. Bu sürenin sonunda vize edilmeyen izin belgesinin kullanımına izin verilmez.
(3) Yapı Denetim Komisyonunca Kanunun uygulandığı her il için o ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluÅŸu sayısı hesap edilir. Bu sayı, o ilde hesap tarihi itibariyle toplam denetlenen inÅŸaat alanının kuruluÅŸ yetki sınırı olan 360.000 m2’ye bölünmesi ve elde edilen sonucun % 10’u oranında artırılmasıyla bulunur. Küsuratlar, bir üst tam sayıya tamamlanır.
(4) Bir il için hesap edilen yapı denetim kuruluÅŸu sayısı o ilde faaliyet gösteren kuruluÅŸ sayısından fazla ise izin belgesi için yapılan baÅŸvurular, Yapı Denetim Komisyonunca deÄŸerlendirmeye alınır. Aksi hâlde, baÅŸvurular her il için sıraya konulmak suretiyle, herhangi bir yapı denetim kuruluÅŸunun izin belgesinin iptal edilmesi veya o ilde denetlenen inÅŸaat alanının uygun olmasına kadar bekletilir. Belirtilen durumlar dışında, o il dâhilinde yeni yapı denetim kuruluÅŸuna izin belgesi verilmez.
(5) Yapı denetim kuruluÅŸunun faaliyet göstereceÄŸi ilde en az 100 m2 alana sahip tam donanımlı bir ofisinin bulunması zorunludur. Merkez ofiste en az beÅŸ adet bilgisayar, iki adet yazıcı, bir adet fotokopi makinesi ve denetim hizmetinde kullanılmak üzere kuruluÅŸ adına üç adet otomobil bulundurmak ÅŸarttır. Ä°l dışındaki ÅŸubelerde ise bu araç ve gereçlerden en az birer adedinin bulunması ÅŸartı aranır.
(6) Yapı denetim kuruluÅŸunca izin belgesi baÅŸvurusunda bulunulmasını müteakiben, Yapı Denetim Komisyonu veya Komisyonca görevlendirilecek bir heyet tarafından kuruluÅŸun faaliyet göstereceÄŸi ofisin asgari ÅŸartları haiz olup olmadığına iliÅŸkin rapor tanzim edilir. Bu rapor, izin belgesi verilmesi safhasında dikkate alınır. Rapor hazırlanırken, aynı ofiste yapı denetimi haricinde bir baÅŸka ticari faaliyetin yürütülmemesi, denetçiler için uygun çalışma ortamlarının, düzenli arÅŸiv bölümünün ve proje incelemesine uygun ortamın mevcut olması hususları göz önünde bulundurulur.
(7) KuruluÅŸun durumu ile ilgili olarak yukarıda sayılan bilgi ve belgelerden herhangi birinde deÄŸiÅŸiklik olması hâlinde, deÄŸiÅŸikliÄŸe dair belgeler ile birlikte en geç on beÅŸ gün içinde Yapı Denetim Komisyonuna bildirimde bulunulur.
Laboratuvarın çalışma usul ve esasları
MADDE 13 – (1) Yapı Denetim Komisyonu, yapı malzemeleri ile ilgili ham madde ve mamul madde üzerinde ilgili standartlarına veya teknik ÅŸartnamelerine göre ölçüm, muayene ve deney yapabilen ve bunların diÄŸer özelliklerini tespit edebilen yeterli alet, teçhizat ve personele sahip olan laboratuvara ek-16’da gösterilen form-14’e uygun izin belgesi verir. Ä°zin belgesi almak için aranan ÅŸartlar, ek-1’deki Laboratuvar Ä°zni Onay Talimatı ile ek-2’deki Laboratuvar Ä°zin Belgesi Teknik Åžartnamesinde belirtilmiÅŸtir.
(2) Laboratuvar kuruluÅŸu, ÅŸube açtığı takdirde bu ÅŸube için de ayrıca izin belgesi alınması ÅŸarttır.
(3) Yönetmelik kapsamındaki laboratuvarlar, üçüncü taraflara ait laboratuvarlardır. Yapı ruhsatı veren kurum ve kuruluÅŸların laboratuvarlarında ve yapı malzemesi üreten veya imal eden kuruluÅŸların imal ettikleri malzemeleri test etmek üzere kurdukları laboratuvarlarda Kanunun ve YönetmeliÄŸin öngördüÄŸü yapı denetimine iliÅŸkin muayene ve deneyler yaptırılamaz.
(4) Laboratuvarlarda yapı malzemesi kalite kontrolü konusunda laboratuvar denetçi belgesine sahip en az bir inÅŸaat veya kimya mühendisi, zemin deneyleri konusunda laboratuvar denetçi belgesine sahip en az bir inÅŸaat veya jeoloji veya jeofizik mühendisi ile yardımcı teknik elemanlar istihdam edilir.
(5) Deneyi yapılacak numuneler, ilgili standartlarda yazılı olan usullere göre laboratuvar görevlilerince alınır ve usulüne uygun olarak teste tabi tutulur.
(6) Laboratuvarlar, her yıl en az bir defa Yapı Denetim Komisyonunca veya Komisyonun görevlendirdiÄŸi elemanlarca denetlenir ve izin belgeleri her yıl vize ettirilir.
Yapı denetim kuruluÅŸunda ve laboratuvarda görev alacak teknik personelin deneyim ve nitelikleri
MADDE 14 – (1) Yapı denetim kuruluÅŸu, denetimini üstlendiÄŸi proje ve yapım iÅŸlerinde, Kanun ve bu Yönetmelik hükümleri ile belirlenmiÅŸ görevlerini denetçi mimar ve denetçi mühendisler eliyle yürütür. Denetçi mimar ve denetçi mühendis olarak görev yapabilmek için, ilgililerin Yapı Denetim Komisyonuna baÅŸvurarak, ek-17’de gösterilen form-15’e uygun denetçi belgesi almaları zorunludur.
(2) Denetçi belgesi,
a) Proje inceleyecek ve inÅŸaat denetimi yapacak olan mimar için “proje ve uygulama denetçisi”,
b) Proje inceleyecek ve inÅŸaat denetimi yapacak olan inÅŸaat mühendisi için “proje ve uygulama denetçisi”,
c) Ä°nÅŸaat denetimi yapacak inÅŸaat mühendisi için “uygulama denetçisi”,
ç) Proje inceleyecek ve inÅŸaat denetimi yapacak olan makine ve elektrik mühendisleri için “proje ve uygulama denetçisi”,
d) Laboratuvarda görev yapacak olanlar için “zemin veya yapı malzemesi laboratuvar denetçisi”
adıyla düzenlenir.
(3) Denetçi belgesi aÅŸağıdaki ÅŸartları haiz olup bunları belgelendiren mimar ve mühendislere verilir:
a) Türkiye Cumhuriyeti tâbiiyetinde olmak,
b) Åžantiyelerde iÅŸ görebileceklerine iliÅŸkin olarak, SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlı devlet hastanelerinden son altı ay içinde alınmış olan saÄŸlık raporu,
c) Diplomasının veya yerine geçen belgenin aslı veya Komisyonca onaylı örneÄŸi,
ç) Ä°lgili meslek odasına kayıt belgesi (ek-18 form-16),
d) Vukuatlı nüfus kaydı örneÄŸi ve iki adet vesikalık fotoÄŸraf,
e) Yüz kızartıcı bir suçtan dolayı mahkûmiyeti bulunmadığını gösteren adlî sicil belgesi,
f) MesleÄŸinde fiilen en az on iki yıl çalıştığına iliÅŸkin olarak ilgili kurum ve kuruluÅŸlardan alınacak belgeler,
g) Laboratuvar denetçisi mühendisler için on iki yıllık fiili meslek süresinin en az üç yılı ilgili alanda olmak üzere laboratuvarda çalışıldığına dair ilgili kurum ve kuruluÅŸlardan alınacak belgeler.
(4) BaÅŸvuru tarihi itibariyle bir kamu kuruluÅŸunda çalışmakta olan mimar ve mühendislerin sahip oldukları mesleki deneyimleri, çalıştıkları mesleki ihtisas alanları ve çalışma süreleri belirtilecek ÅŸekilde görev yaptıkları kurumlardan alınacak belgeler ile belgelendirilir. Bu durumda olanlar için diploma, vukuatlı nüfus kaydı örneÄŸi, adlî sicil belgesi ve saÄŸlık kurulu raporu istenmez. Kamu kuruluÅŸlarından emekli olanlardan ise bu bilgi ve belgeler istenir.
(5) Serbest olarak veya özel sektörde çalışan mühendis ve mimarların, mesleki deneyimleri ve çalışma süreleri, çalıştıkları özel kuruluÅŸlardan alınan ve çalışma alanı ile ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸları veya kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸlarınca onaylanan belge ile belgelendirilir. Ayrıca, özel kuruluÅŸlarda yapılan çalışmaları teyit etmek üzere ilgili sosyal güvenlik kurumundan alınan belgeler ibraz edilir.
(6) Verilen denetçi belgeleri beÅŸ yıl için geçerlidir. Bu sürenin sonunda vize edilmeyen denetçi belgesinin kullanımına izin verilmez.
(7) Denetçi belgesine sahip olan mimar ve mühendisler, Yapı Denetim Komisyonunun veya Komisyonca uygun görülen kurum ve kuruluÅŸların açacakları hizmet içi eÄŸitim programlarına katılmak zorundadırlar. Düzenlenen eÄŸitim programları sonunda bir deÄŸerlendirme sınavı yapılır. Yapılan sınavda geçer not alamayanlar, geçer not alıncaya kadar eÄŸitimlere katılmaya devam ederler. Söz konusu eÄŸitim programlarına iki defa üst üste katılmayanların denetçi belgesi Yapı Denetim Komisyonunca iptal edilerek, durum sicillerine iÅŸlenmek üzere ilgili meslek odalarına bildirilir.
Teknik personelin denetim yetkisi
MADDE 15 – (1) Yapı denetim kuruluÅŸunda görev alacak denetçi personelin unvanlarına göre denetim yetkisi sınırları ve görevleri aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir:
a) Proje ve uygulama denetçisi mimar, mimari projenin ilgili mevzuata uygunluÄŸunun ve yapının her safhasında bu projelere uygun yapılıp yapılmadığının denetimini yapar. Denetim yetkisi sınırı 360.000 m2 toplam inÅŸaat alanıdır.
b) Proje ve uygulama denetçisi inÅŸaat mühendisi, zemin etüdü raporuyla birlikte yapı statiÄŸi, betonarme-çelik-ahÅŸap-yığma yapı hesabı, projelerin ve yapının denetimi ile görevlidir. Denetim yetkisi sınırı 360.000 m2 toplam inÅŸaat alanıdır.
c) Uygulama denetçisi inÅŸaat mühendisi, yapı denetimini yapar. Denetim yetkisi sınırı 120.000 m2’dir.
ç) Proje ve uygulama denetçisi makine mühendisi, proje ve yapı denetimini yapar. Denetim yetkisi sınırı 120.000 m2’dir.
d ) Proje ve uygulama denetçisi elektrik mühendisi, proje ve yapı denetimini yapar. Denetim yetkisi sınırı 120.000 m2’dir.
(2) Yapı denetim kuruluÅŸunda görev alan yukarıda yetki sınırları verilmiÅŸ proje ve uygulama denetçisi inÅŸaat mühendisi, söz konusu denetim yetkisini kullanırken, denetimi üstlenilen yapıda aynı zamanda uygulama denetçisi olarak görevlendirilebilir.
(3) Kontrol elemanı: Yapı denetim kuruluÅŸunda görev alan kontrol elemanı, denetçi mimar ve denetçi mühendisin sevk ve idaresi altında görev yapar. Görevlendirildikleri yapılarda denetçi mimar ve mühendislerin vereceÄŸi görevi yerine getirir ve sorumluluÄŸu altında bulunan iÅŸlerden dolayı denetçi mimar ve mühendisler ile birlikte müteselsilen sorumludur. Denetim yetkisi sınırları, inÅŸaat alanı itibarı ile aÅŸağıdaki tabloda belirtilmiÅŸtir:
Ä°nÅŸaat mühendisi ve mimar |
30.000 m² |
Makine mühendisi |
60.000 m² |
Elektrik mühendisi |
120.000 m² |
(4) Yardımcı kontrol elemanı: Yardımcı kontrol elemanı, her yıl Bakanlık tarafından yayımlanan Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında TebliÄŸe göre 3b (hariç) grubuna kadar olan ve inÅŸaat alanı 15.000 m2’yi geçmeyen bir yapının denetimi üstlenildiÄŸinde, yapı denetim kuruluÅŸunda kontrol elemanı yerine görevlendirilir. Yardımcı kontrol elemanı, denetçi mimar ve denetçi mühendislerin sevk ve idaresi altında görev yapar. GörevlendirildiÄŸi yapılarda denetçi mimar ve denetçi mühendisler ile birlikte müteselsilen sorumludur. Denetim yetkisi sınırları, inÅŸaat alanı itibarı ile aÅŸağıdaki tabloda belirtilmiÅŸtir:
Teknik öÄŸretmen |
Tekniker |
Teknisyen |
15.000 m² |
10.000 m² |
5.000 m² |
Teknik personelin yapı denetim kuruluşunda istihdam esasları
MADDE 16 – (1) Yapı denetim kuruluÅŸu, faaliyetine devam ettiÄŸi sürece 12’nci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde sayılan çekirdek personeli istihdam etmek zorundadır. Aksi takdirde, eleman eksikliÄŸi giderilip uygun denetim elemanları istihdam edilinceye kadar, kuruluÅŸun faaliyetine izin verilmez. Bu durum üç ay içerisinde düzeltilmez ise, kuruluÅŸun belgesi geçici olarak geri alınır.
(2) Yapı denetim kuruluÅŸunda görev alacak denetçi mimar ve denetçi mühendisler, denetim sorumluluÄŸu üstlenileceÄŸine iliÅŸkin olarak ek-14’de gösterilen form-12’ye uygun taahhütnameyi, denetçi belgesini, noterlikçe tasdikli imza beyanını, vukuatlı nüfus kaydı örneÄŸini, adlî sicil belgesini ve ikametgâh ilmühaberini; kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elemanı ise, üstlenilecek denetim hizmeti için ek-19’da gösterilen form-17’ye uygun taahhütnameyi, noterlikçe tasdikli diploma suretini, ikametgâh ilmühaberini, vukuatlı nüfus kaydı örneÄŸini, odaya kayıt belgesini ve adlî sicil belgesini Yapı Denetim Komisyonuna sunulmak üzere yapı denetim kuruluÅŸuna vermek zorundadır. Yapı denetim kuruluÅŸu ile istihdam edilecek denetçi, kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elemanı arasında, çalışma saatleri, ücret, görev ve sorumlulukları içeren bir sözleÅŸme akdedilir.
(3) Denetçi mimarlar, denetçi mühendisler, kontrol elemanları ve yardımcı kontrol elemanları, sadece bir ilin sınırları içerisinde görev yapabilirler. Yapı denetim kuruluÅŸu, denetçi mimarlar, denetçi mühendisler, kontrol elemanları ve yardımcı kontrol elemanlarının denetleme yetkisine sahip oldukları yapı inÅŸaat alanı aşıldığı takdirde, ilave denetçi mimar, denetçi mühendis, kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elemanı görevlendirmek ve bununla ilgili belgeleri Yapı Denetim Komisyonuna vermek zorundadır.
(4) Denetçi mimar ve denetçi mühendislerin sorumlulukları altındaki iÅŸlerden bilgi sahibi olmaları konusunda, yapı denetim kuruluÅŸu gereken tedbirleri alır. Bu maksatla aylık bilgilendirme çizelgeleri hazırlanarak ilgili personele imza karşılığında tebliÄŸ edilir.
(5) Denetçi mimar ve denetçi mühendisler, sorumlulukları altında bulunan iÅŸler için aynı iÅŸte görevli olan kontrol ve yardımcı kontrol elemanlarını uygun ÅŸekilde görevlendirmek ve sevk ve idare etmekle yükümlüdür. Denetçi mimar ve denetçi mühendisler, sevk ve idaresi altında bulunan kontrol ve yardımcı kontrol elemanlarına sorumlulukları altındaki iÅŸler ile ilgili düzenli olarak aylık raporlar hazırlatarak yapı denetim kuruluÅŸuna sunarlar.
(6) Vefat, hastalık, izin, istifa ve benzeri nedenlerle denetçi mimar, denetçi mühendis, kontrol elemanı veya yardımcı kontrol elemanından birinin yapı ile iliÅŸkisinin kesilmesi hâlinde, yapı denetim kuruluÅŸunca yapının iliÅŸik kesme anındaki durumunu belirleyen ek-20’de gösterilen form-18’e uygun seviye tespit tutanağı tanzim edilir; ayrılan denetçi mimar, denetçi mühendis, kontrol elemanı veya yardımcı kontrol elemanının yerine görev yapacak, kuruluÅŸ bünyesinde bulunan aynı statüdeki personel üç iÅŸ günü içinde geçici olarak görevlendirilir. Seviye tespit tutanağı geçici personel görevlendirmeye iliÅŸkin dilekçe ekinde ilgili idaresine gönderilir. Bu tarihten itibaren yeni görevlendirme yapılıncaya kadar geçen süre içinde yapı ile ilgili her türlü sorumluluk geçici olarak görevlendirilen personele aittir. Yapı denetim kuruluÅŸunca ilgili personelin görevinden ayrılmasını takip eden otuz iÅŸ günü içinde görevlendirilen aynı statüdeki yeni personel için, yapının göreve baÅŸlama anındaki durumunu gösteren ek-20’de gösterilen form-18’e uygun seviye tespit tutanağı düzenlenerek durum ilgili idareye ve Yapı Denetim Komisyonuna bildirilir.
(7) Personelin görevinden ayrılmasını takip eden otuz iÅŸ günü içinde yeni denetçi mimar, denetçi mühendis, kontrol elemanı veya yardımcı kontrol elemanı görevlendirilmediÄŸi takdirde, ilgili idarece yapı tatil tutanağı tanzim edilerek yapının devamına izin verilmez. Eksiklik giderilinceye kadar, bu durumdaki yapı denetim kuruluÅŸunun, yeni iÅŸ almasına ve eleman eksiÄŸi olan iÅŸler iÅŸin hakediÅŸ yapmasına izin verilmez.
(8) Yapı denetim kuruluÅŸundan ayrılmak isteyen denetçi mimar, denetçi mühendis, kontrol ve yardımcı kontrol elemanları, bu isteklerini noterlikçe keÅŸide edilecek bir istifaname ile yapı denetim kuruluÅŸuna ve Yapı Denetim Komisyonuna bildirirler. Bu durumlarda bildirimle ilgili kanuni süreler, istifanamenin tebliÄŸ tarihinden itibaren baÅŸlar.
(9) Yapı denetim kuruluÅŸunda çalışan kontrol ve yardımcı kontrol elemanları, bu görevi sürdürdükleri süre içinde, baÅŸkaca mesleki ve inÅŸaat iÅŸleriyle ilgili ticari faaliyette bulunamazlar. Denetçi mimar ve denetçi mühendisler için Kanunda öngörülen hüküm ve yükümlülükler, kontrol ve yardımcı kontrol elemanları için de geçerlidir.
(10) Yapı denetim kuruluÅŸunun ortağı olan mühendis ve mimarlar, kuruluÅŸta görevli denetçi mimar ve denetçi mühendisler ile kontrol ve yardımcı kontrol elemanlarının görevlerini Kanun ve bu Yönetmelik çerçevesinde yerine getirmeleri için gereken her türlü tedbiri alır. Denetim hizmetini yürüten personelin etkin biçimde görev yapmalarını saÄŸlayacak tedbirlerin alınmaması durumunda, ortaya çıkan kusurlardan kuruluÅŸun ortakları ve yöneticileri, ilgili denetim personeli ile birlikte müteselsilen sorumludurlar.
(11) Yapı denetim kuruluÅŸunda çalışan her türlü personelin sigorta primleri ilgili mevzuatta öngörülen ÅŸekilde eksiksiz olarak yatırılır.
Yapı denetim kuruluÅŸunun ÅŸube aracılığıyla faaliyet göstermesi ve ÅŸubede görevlendirilecek personel
MADDE 17 – (1) Yapı denetim kuruluÅŸu, Kanun kapsamında olup herhangi bir yapı denetim kuruluÅŸuna izin belgesi verilmemiÅŸ olan illerde, ÅŸube açarak faaliyet gösterebilir. Yapı denetim kuruluÅŸunun faaliyet gösterdiÄŸi il dışında herhangi bir ilde ÅŸube açabilmesi için, ticari ve mali yönden gereken bütün iÅŸlemlerin tamamlanarak, ÅŸube açılacak olan ilde daimi olarak ikamet etmek kaydıyla asgari;
a) Bir proje ve uygulama denetçisi mimar,
b) Bir proje ve uygulama denetçisi inÅŸaat mühendisi,
c) Bir uygulama denetçisi inÅŸaat mühendisi,
ç) Bir proje ve uygulama denetçisi makine mühendisi,
d) Bir proje ve uygulama denetçisi elektrik mühendisi
görevlendirilmesi ÅŸarttır. Denetçi mimar ve denetçi mühendisler için ek-14’te gösterilen form-12’ye uygun taahhütname, denetçi belgesi, noterlikçe tasdikli imza beyanı, vukuatlı nüfus kaydı örneÄŸi, adlî sicil belgesi ve ikametgâh ilmühaberi; kontrol elemanları ve yardımcı kontrol elemanları için ise, üstleneceÄŸi denetim hizmeti için ek-19’da gösterilen form-17’ye uygun taahhütname, noterlikçe tasdikli diploma sureti, odaya kayıt belgesi, ikametgâh ilmühaberi, vukuatlı nüfus kaydı örneÄŸi, adlî sicil belgesi ile birlikte, gereken ticari ve mali iÅŸlemlerin tamamlandığını gösteren belgeler, kuruluÅŸun ÅŸube açma talebini belirten bir dilekçe ekinde Yapı Denetim Komisyonuna sunulur.
(2) Yapı denetim kuruluÅŸunca ÅŸube izin belgesi müracaatı yapılmasını müteakiben, Yapı Denetim Komisyonu veya Komisyonca görevlendirilecek heyet tarafından, kuruluÅŸun faaliyet göstereceÄŸi ofisin, asgari ÅŸartları haiz olup olmadığına iliÅŸkin rapor tanzim edilir. Bu rapor, izin belgesi verilmesi sırasında dikkate alınır. Rapor hazırlanırken, aynı ofiste yapı denetimi haricinde baÅŸkaca bir ticari faaliyetin yürütülmemesi, denetçiler için uygun çalışma ortamlarının, düzenli arÅŸiv bölümünün ve proje incelemesine uygun ortamın mevcut olması hususları göz önünde bulundurulur.
(3) Komisyon tarafından kuruluÅŸun talebi deÄŸerlendirilerek, kuruluÅŸun müracaatta bulunduÄŸu ilde faaliyet gösterebileceÄŸini göstermek üzere ek-21’de gösterilen form-19’a uygun izin belgesi verilir. Yapı ruhsatı alma safhasında, ÅŸube olarak faaliyet gösterecek kuruluÅŸların bu belgeye sahip olup olmadıkları ilgili idarece kontrol edilir. Ä°zin belgesi olmaksızın ÅŸube hâlinde faaliyete izin verilmez.
(4) Bir ilde açılabilecek ÅŸube sayısı, 12’nci maddede belirtilen yöntem ile hesaplanır. Bu sayının üzerinde ÅŸube açılışına izin verilmez.
(5) Yapı denetim kuruluÅŸlarının ÅŸubeleri aracılığıyla faaliyet göstermelerine izin verilmiÅŸ olan bir ilde, o ili merkez olarak seçmiÅŸ olan yeni bir yapı denetim kuruluÅŸuna izin belgesi verilmesi hâlinde, ÅŸubeler aracılığıyla faaliyet gösteren yapı denetim kuruluÅŸlarının sorumluluÄŸunda bulunan iÅŸlerin tamamlanmasını müteakiben, ÅŸubeler için düzenlenmiÅŸ olan izin belgeleri iptal edilir.
DiÄŸer Mevzuatlar
4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu
3194 Sayılı İmar Kanunu
Yapı Denetimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmas
Çevre Kanunu
YAPI DENETİMİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 1. BÖLÜM
2.BÖLÜM
3.BÖLÜM
4.BÖLÜM
5.BÖLÜM
6.BÖLÜM
7.BÖLÜM
8.BÖLÜM
Zemin ve Temel Etüdü Raporunun Hazırlanmasına Ä°liÅ
Ä°letiÅŸim Bilgileri
- 0272 214 2039
- 0533 610 8406
- info@sineda.com.tr